Imprimă această pagină

Programe de înzestrare pentru armata română, lansate în dezbaterea publică Recomandat

Ministerul Apărării Naționale a supus consultării publice și consultării preliminare interinstituționale două proiecte de Hotărâri de Guvern privitoare la înzestrarea armatei române.
Primul proiect vizează „Hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare Sistem armament individual tip NATO – SAI, aprobat de CSAT în martie 2025.”

Conform MApN, comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă națională ale Parlamentului au hotărât să transmită către MApN „aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire” aferente programului de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” – SAI, în şedința comună din data de 20.04.2021.
Al doilea proiect se numește „Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente etapei I a programului de înzestrare Mașina de Luptă a Infanteriei, pe șenile – MLI, adoptat de CSAT în martie 2025”.

Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă națională ale Parlamentului au hotărât să să transmită către MApN „aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire” a contractelor de achiziție aferente programului de înzestrare, Mașina de luptă a infanteriei, pe şenile" – MLI, în şedința comună din data de 03.04.2023.
Cele două programe prevăzute în proiectele de Hotărâre de Guvern asigură achiziția de echipamente noi adaptate provocărilor actuale de securitate, cerințelor operaționale și standardelor de interoperabilitate cu celelalte state membre NATO și UE, a explicat MApN.

Soluția propusă pentru programul de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” constă în achiziția competitivă a peste 200.000 de produse SAI, în 6 configurații, care vor intra în dotarea tuturor structurilor din Armata României. Contractul se va derula pe o perioadă de 6 ani.
Totodată, Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI, se va produce în varianta de bază și 4 tipuri de derivate, în număr de 246 produse. Durata contractului multianual este de 8 ani.

Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacități de asamblare, integrare, testare și asigurarea mentenanței tehnicii și produselor menționate.
După aprobarea acestor Hotărâri de Guvern, urmează a se finaliza documentația de atribuire în vederea inițierii procedurii de achiziție, prin Direcția generală pentru armamente (DGArm), în calitate de autoritate contractantă, a precizat MApN.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)