Centrul Român al Energie (CRE) a semnat recent Memorandumul de Înțelegere pentru crearea cadrului de colaborare tehnică și de cercetare în domeniul integrării hidrogenului în procese industriale și decarbonării industriilor grele.
Conform unui comunicat de presă remis de CRE, semnatarii fondatori ai noului consorțiu, care vor viza finanțarea directă a Comisiei Europene prin programul Orizont Europa, sunt LIBERTY Steel Group, parte a GFG Alliance deținută de Sanjeev Gupta, lider în industria durabilă, MTAG Switzerland, corporația internațională de inginerie, ICSI Rm. Vâlcea, Institutul Românesc de Cercetare și Dezvoltare și Adrem, compania de servicii energetice orientată spre inovație, eficiență și sustenabilitate.
Acordul, semnat în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și Consiliului Concurenței, va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării de noi tehnologii de producere a energiei, combustibililor și eficienței proceselor industriale.
Parteneriatul pan-european își propune să se implice în dezvoltarea durabilității și decarbonării, precum și includerea tinerilor în programele sale de cercetare, fiind un pas important către realizarea angajamentelor UE privind neutralitatea de carbon, prin elaborarea unei strategii de integrare a tehnologiilor și combustibililor alternativi în procese industriale și decarbonarea industriilor mari emițătoare de gaze cu efect de seră, precizează comunicatul.
Companiile fondatoare ale proiectului, cu o durată inițială de 5 ani, intenționează să colaboreze într-o serie de moduri, inclusiv:
Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energie (CRE) și CEO al Adrem, a declarat: „Noile tehnologii, combustibilii alternativi și aplicațiile lor industriale creează premisele unui viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfășurăm activitatea fără a epuiza resursele disponibile și fără a afecta iremediabil mediul, putând astfel să satisfacem nevoile generațiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect de cercetare-dezvoltare-inovare, împreună cu parteneri care împărtășesc aceleași valori și credințe. Acest proiect reprezintă un efort comun, în direcția corectă pentru a sprijini sustenabilitatea economică, de mediu și socială, astfel ne propunem să identificăm și să alegem acele acțiuni care au sens tehnologic și economic.”
Sanjeev Gupta, președinte si CEO al GFG Alliance și LIBERTY Steel Group, a declarat: „Trebuie să reinventăm și să decarbonăm rapid producția de oțel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine din ce în ce mai presantă în contextul creșterii cererii globale pentru produsele noastre și a presiunii legislative să devină neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. Hidrogenul verde și fabricarea oțelului cu hidrogen au potențialul de a rezolva această problemă și credem că acești parteneri, care împărtășesc angajamentul nostru de a include mai mulți tineri în acest domeniu critic de cercetare, ne vor ajuta pe noi și industria largă să ajungem la GREENSTEEL mai repede.”
Mihai Varlam, președintele Consiliului ICSI Rm. Vâlcea, a spus: „Este o premieră pentru România că un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, se unesc pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. Și, ca orice inițiativă nouă, este plină de aspirații și depinde de fiecare dintre noi ca aceste dorințe sa fie transformate în realitate. Este o „revoluție” globală care se întâmplă în fața noastră și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional.”
Adrian Bodea, CEO MTAG Switzerland, a declarat: „Preocuparea globală în creștere față de schimbările climatice determină deja industriile cheie, care generează amprenta masivă de CO2, să se decarbonizeze prin modernizarea tehnologiei și optimizarea proceselor lor industriale. Marile sectoare industriale, în afară de metalurgie, investesc eforturi și resurse uriașe pentru a deveni VERDE, ținta pentru acest deceniu fiind atingerea amprentei de carbon „zero”. Scopul nostru este să transformăm ceea ce este acum cercetarea în acest domeniu, într-o tehnologie industrială viabilă la scară largă.”