Cantităţile insuficiente de precipitaţii înregistrate încă din luna septembrie 2021 au afectat grav rezerva de apă din sol, motiv pentru care judeţului Galaţi i s-a atribuit, încă din luna decembrie 2021, calificativul de secetă pedologică extremă, instalată iniţial în centrul judeţului, iar apoi, în primăvara anului 2022, şi în restul judeţului Galaţi, se arată într-un raport al Direcției pentru Agricultură Județene Galați.
Vara, temperaturile diurne au crescut până la valori de peste 35°C, instalându-se o arşiţă atmosferică, tocmai când plantele aveau nevoi crescute de apă, culturile agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 fiind astfel compromise în totalitate.
„În judeţul Galaţi există condiţii agroclimatice dificile, media multianuală a cantităţii de precipitaţii fiind de 486 l/mp, ceea ce ne încadrează în clasa moderat-secetoasă. Anul 2022 a presupus condiţii extrem de nefavorabile, în cele 8 luni înregistrându-se o medie a precipitaţiilor de doar 115,22 l/mp (și acestea neuniforme), cantitate care trebuie comparată cu media multianuală a acestui interval de timp, care este de 324 l/mp, rezultând un procent de doar 36%.
Menţionăm şi faptul că cea mai ploioasă lună din an, respectiv iunie, creditată cu o medie multianuală de 66 l/mp, a oferit în acest an doar 9,92 l/mp, reprezentând numai 15% din medie.
Seceta pedologică s-a agravat, înregistrându-se episoade sub toate formele de manifestare, secetă atmosferică, arşiţă atmosferică, secetă hidrologică şi evident seceta pedologică cu toate subdiviziunile ei, moderată, puternică şi excesivă”, se arată în raportul citat.