Bianca Birau

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au analizat soluții care pot fi aplicate în cazul crizei de la Salina Praid. Ei au vorbit despre recondiționarea minei vechi și despre construirea unei noi exploatări.
Președintele României, Nicușor Dan, a condus ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării de la Palatul Cotroceni. Printre subiectele de pe ordinea de zi s-a numărat situația de la Salina Praid, afectată recent de inundații.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au prezentat informări cu privire la posibilele vulnerabilități care pun în pericol funcționarea instalațiilor, siguranța angajaților și respectarea normelor de mediu.

Membrii CSAT au analizat două scenarii pentru viitorul salinei: recondiționarea minei vechi sau construirea unei noi exploatări atât pentru producție, cât și pentru vizitare.
Membrii Consiliului au subliniat că menținerea funcționării în condiții de siguranță este vitală pentru protejarea comunității locale și conservarea resurselor naturale.

Ministerul Agriculturii anunță că a început depunerea cererilor pentru acordarea ajutorului pentru sectorul vegetal. Ministrul Florin Barbu spune că ajutorul constă în 100 de euro/ ha.
Cererile pot fi depuse până pe 8 martie.

„Așa cum am promis, am demarat procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ ha, pentru sectorul vegetal. Centrele locale și județene ale APIA au început să primească cererile, perioada de depunere fiind 29 ianuarie – 8 martie 2024, inclusiv. Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro”, a transmis Florin Barbu.
Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Guvernul a alocat, din bugetul Ministerului Agriculturii, suma de 1.200.000.000 lei pentru plata acestui ajutor de stat. Plata se efectuează până la data de 30 iunie 2024.
„Acest ajutor de stat se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă. Am promis încă de anul trecut, că acordăm acest ajutor fermierilor români și continuăm să îi susținem, să îi ascultăm, să dialogăm și să lucrăm împreună pentru dezvoltarea agriculturii românești”, a precizat Florin Barbu.

Ministerul Sănătății a anunțat data de desfășurare a sesiunii extraordinare de concurs pentru intrarea în rezidențiatul pe loc și pe post.

Concursul va avea loc pe 14 mai, în centrul universitar București, pentru locurile și posturile rămase neocupate la domeniul Medicină din toamna anului trecut.

La spitalele din județul Galați sunt scoase la concurs 18 posturi, pentru următoarele specialități:

- Anestezie și terapie intensivă (2),

- Chirurgie generală (2),

- Chirurgie orală și maxilo-facială (1),

- Chirurgie pediatrică (2),

- Chirurgie toracică (2),

- Medicină de urgență (1),

- Neonatologie (2),

- Ortopedie pediatrică (1),

- Sănătate publică și management (2),

- Urologie (3).

Publicația și Metodologia de concurs vor fi aduse la cunoștința celor interesați, prin afișare pe pagina web a Ministerului Sănătății, respectiv pe pagina web rezidențiat.ms.ro.

Inspectorii fiscali din cadrul AJFP Galați au efectuat, în luna martie 2023, controale la contribuabili persoane juridice și fizice, înregistrând următoarele rezultate:

- inspecții fiscale (generale și parțiale) – 40, din care 30 la contribuabili persoane juridice și 10 la contribuabili persoane fizice;

- controale (controale inopinate și controale încrucișate) – 16, din care 13 la persoane juridice și 3 la persoane fizice;

- obligații suplimentare stabilite – 2,55 milioane lei, din care 2,37 milioane lei la contribuabili persoane juridice și 0,18 milioane lei la persoane fizice.

Din totalul obligațiilor suplimentare stabilite, contribuțiile aferente veniturilor  dețin o pondere de 45,10%, fiind stabilite suplimentar 1,15 milioane lei. TVA deține o pondere de 31,76 %din totalul obligațiilor stabilite suplimentare (0,81 milioane lei), urmată de impozitul pe profit / venit, cu valoare de 0,52 milioane lei, ceea ce reprezintă o pondere de 20,39%.

Conform reprezentanților instituției gălățene, principalele acțiuni în care au fost implicate structurile de inspecție fiscală în luna martie au constat în:

- inspecții fiscale din proprie inițiativă efectuate la contribuabili persoane juridice și persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor de către contribuabili; verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente; stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale în baza analizei de risc;

- inspecții fiscale efectuate în vederea soluționării în termen a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare primite pentru control anticipat și ulterior;

- controale inopinate pentru creșterea gradului de conformare voluntară la declarare și plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili;

- creșterea rolului prevenției inspecției fiscale în relația cu contribuabilul.

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu centrul comercial Shopping City Galați, organizează, în perioada 18-21 aprilie, în spațiul expozițional de la parter al mall-ului, expoziția „Palatul Comisiei Europene a Dunării, ieri și azi”.

Evenimentul este organizat pentru a marca Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice, celebrată anual pe data de 18 aprilie.

Conform reprezentanților bibliotecii gălățene, expoziția cuprinde reproduceri după cărți poștale și fotografii vechi din colecțiile bibliotecii, care ilustrează actuala clădire a Bibliotecii, fost Palat al Comisiei Europene a Dunării, în diverse etape ale existenței sale, cea mai veche imagine datând din anul 1895.

Totodată, în cadrul expoziției, pot fi admirate fotografii făcute recent de către echipa care a realizat turul virtual al monumentului, cu fonduri asigurate de Consiliul Județean prin intermediul Europe Direct.

Palatul Comisiei Europene a Dunării, sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, este primul monument din Galați și al doilea din România care a obținut prestigiosul titlu „Marca patrimoniului european”, acordată de Comisia Europeană.

 

În cadrul Contractului „Alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan”, operatorul regional Apă Canal SA Galați execută în rețeaua de apă potabilă a municipiului Galați un număr de 80 cămine echipate cu sisteme de monitorizare a presiunii, debitului și concentrației de clor și transmitere la distanță a acestor informații în timp real, informează compania. 

În aria de operare din județul Galați sunt deja executate sau în curs de execuție peste 200 de cămine similare în Tecuci, Berești, Târgu Bujor, Liești, Ivești, Umbrărești, Barcea, Drăgănești, Movileni, Cosmești, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independența, Piscu, Braniștea, Șendreni, Cuza Vodă, Slobozia Conachi și Pechea.

Conform unui comunicat remis de Apă Canal, acțiunile derulate în scopul digitalizării companiei se vor concretiza și prin realizarea unui dispecerat SCADA regional, printr-un contract cu o valoare de 3,4 milioane lei.

Către acest dispecerat SCADA regional se vor transmite pentru centralizare și monitorizare parametrii de funcționare ai sistemului de apă și canalizare de la obiectivele din județ, inclusiv datele transmise la distanță de echipamentele și senzorii de monitorizare a presiunii, debitului și concentrației de clor din căminele la care am făcut referire în paragraful anterior.

Astfel, colectarea datelor într-un mod ordonat, centralizat și monitorizarea parametrilor în timp real ajută la gestionarea mai eficientă a infrastructurii de apă și canalizare, la reducerea pierderilor și a timpilor de intervenție.

Începând de miercuri, 12 aprilie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 6,70%, 7,30%, respectiv 7,70%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile pot fi cumpărate:

- între 12 aprilie – 11 mai, online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului;

- între 12 aprilie – 12 mai, de la unitățile Trezoreriei Statului;

- între 12 aprilie – 11 mai, în mediul urban, și 12 aprilie – 10 mai, în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Companiei Naționale Poșta Română.

Operatorul regional Apă Canal SA Galați va monta, până la sfârșitul acestui an, 11.690 de contoare electromagnetice cu citire la distanță.

În municipiul Galați  se vor monta, pe branșamentele nou executate, 6.650 contoare, iar în comunele Bălășești, Suceveni, Vânători, Frumușița, Scânteiești și Cudalbi un număr de 5.040 contoare.

„Montarea noilor contoare de către operatorul Apă Canal Galați este parte a procesului de digitalizare a companiei și urmărește modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă, contribuind la reducerea pierderilor de apă, creșterea gradului de branșare la serviciul de alimentare cu apă și valorificarea superioară a producției de apă potabilă”, informează societatea.

Potrivit companiei, folosirea acestor contoare, cu capacitate de transmitere la distanță și cu clasă de precizie superioară, permite citirea exactă a consumului de apă, fără a mai fi necesară intrarea în căminele de branșament, eliminând astfel sincopele generate de imposibilitatea citirii din diverse motive (cămine aflate pe proprietate privată, subsoluri sau tunele tehnice vizitabile, cămine blocate, autovehicule parcate pe cămine etc), elimină greșeala umană din procesul de citire a contoarelor și de prelucrare a datelor, permite crearea unei baze de date care să răspundă în orice moment la aspecte privind situația contoarelor, starea fiecăruia, cantitatea de apă înregistrată; sistemul radio inteligent înregistrează/semnalează alarme în timp util pentru anumite consumuri nejustificate (pierderi de apă, contor blocat, sens inversat etc.).

„În contextul creșterii numărului solicitărilor de montare a contoarelor pe instalațiile folosite la udarea spațiilor verzi, cu deosebire în municipiul Galați, Apă Canal SA își manifestă disponibilitatea și va sprijini cu asistență tehnică clienții care folosesc apa potabilă pentru stropitul spațiilor verzi, terenurilor de sport sau grădinilor, în vederea contorizării separate a acestor instalații în căminul de branșament. Cantitățile de apă înregistrate pe aceste contoare vor fi facturate fără serviciul de canalizare”, menționează Apă Canal.

Funcţionarii publici şi personalul contractual din Instituția Prefectului – Județul Galați anunță că sunt solidari cu toți colegii din țară și declară grevă generală, începând cu data de 10 aprilie, de la ora 9,00.

La nivel național, la această acțiune vor participa aproximativ 1.800 de salariați prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiilor prefectului din fiecare județ.

„Având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate, salariații solicită trecerea din categoria funcțiilor teritoriale  în cea a funcțiilor de stat. În acest sens, se așteaptă adoptarea de urgență de către Camera Deputaților a proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice ADOPTAT DEJA DE SENAT”, se arată într-un comunicat de presă remis de organizatorii protestului.

Aceștia spun că, începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariați au beneficiat de majorări salariale, amintind, ca exemple, ANAF (agenții județene și vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcțiilor de stat.

„Angajații din prefecturi au rămas asimilați funcțiilor de stat doar la capitolul responsabilități, fără a beneficia însă și de drepturile aferente acestora. 

Astfel, Instituția Prefectului, din instituția numărul 1 din județ, a ajuns cenușăreasa administrației publice, fapt ce se reflectă în modul în care angajații instituției sunt tratați de partenerii din administrația publică locală și din serviciile publice deconcentrate”, se menționează în comunicat.

Funcționarii publici și angajații din prefecturi anunță că vor continua greva până când revendicările lor vor fi soluționate.

Compania de Navigație Fluvială Română NAVROM S.A. Galați, principalul furnizor de servicii de transport fluvial din cadrul Grupului TTS, a demarat un program de construcție de barje tip EUROPA 2, conform unui comunicat transmis de Transport Trade Services (TTS) Bursei de Valori București.

Primul contract vizează construcția a 4 barje cu o capacitate cumulată de 6.800 tone, investiție cu o valoare estimată de 5 milioane euro. Această investiție va conduce la creșterea eficienței în exploatare a flotei de nave nepropulsate, cu reflectare în rezultatele operaționale consolidate ale Grupului TTS, se arată în comunicat.

Perioada estimată pentru livrarea barjelor este octombrie 2023 – ianuarie 2024. Finanțarea este asigurată de către NAVROM S.A. din resurse proprii.

Barjele EUROPA 2 contractate sunt dotate cu seturi de capace de aluminiu și au dimensiuni de 77 m lungime și 11 m lățime, ceea ce le conferă o mare flexibilitate în exploatare putând transporta orice tip de marfă vrac solid – produse agricole, materii prime minerale, produse chimice, precum și echipamente agabaritice.

Conform documentului, programul construcției de barje EUROPA 2 se înscrie în procesul de modernizare a flotei nepropulsate care va continua și în anii următori.

Cele mai citite

Error: No articles to display