România este printre membrii fondatori ai EuroHPC, societate mixtă înfiinţată în urmă cu patru ani cu scopul de a investi în calculul de înaltă performanţă în UE.
Zilele trecute, EuroHPC a selectat ţările unde vor fi amplasate primele 6 calculatoare cuantice europene. Acestea vor fi integrate la faţa locului în supercomputerele existente din Germania, Franţa, Italia, Cehia, Spania şi Polonia şi vor forma o reţea extinsă în întreaga Europă, potrivit Comisiei Europene.
Noile calculatoare vor răspunde „cererii tot mai mari de resurse de calcul cuantic şi de noi servicii potenţiale din partea industriei şi a mediului academic european. Acestea vor fi capabile să rezolve probleme complexe legate de domenii precum sănătatea, schimbările climatice, logistica sau consumul de energie în doar câteva ore, în loc de lunile şi anii necesari sistemelor actuale, consumând în acelaşi timp mult mai puţină energie”, după cum se arată într-o informare UE.
Computerele cuantice vor fi disponibile cercetătorilor şi participanţilor la industria europeană până la jumătatea anului viitor.
EuroHPC a fost înfiinţată în 2018 cu un buget de aproximativ 1 miliard de euro, destinat finanţării investiţiilor în calculul de înaltă performanţă în Europa. Până în prezent, societatea a achiziţionat 8 supercomputere, care au fost amplasate în oraşele Sofia (Bulgaria), Ostrava (Republica Cehă), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) şi Barcelona (Spania).
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display