Andreea Dumitrescu

Palatul Parlamentului va fi iluminat în culorile drapelelor României și Germaniei. Evenimentul va avea loc marți seara. Momentul marchează Ziua Prieteniei dintre cele două țări.
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, marți, începând cu ora 20.30, pentru a marca „Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania”, a anunțat Camera Deputaților.

„Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor celor două state are loc la propunerea a doi deputați aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale, respectiv Ovidiu Victor Ganț (deputat FDGR - Forumul Democrat al Germanilor din România) și Silviu Vexler (deputat FCER - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România)”, a transmis Camera Deputaților.
Demersul face parte din activitățile organizate în conformitate cu Legea nr. 79 din 4 aprilie 2024 pentru instituirea zilei de 21 aprilie ca „Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania”. La data de 21 aprilie 1992, România și Republica Federală Germania au încheiat Tratatul privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, primul tratat de acest fel dintre statul român și un stat membru al UE și NATO.

Tratatul a devenit fundamentul dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România și Republica Federală Germania în plan politic, economic, social și cultural, desfășurate la nivel înalt – Președinție, Parlament, Guvern.
„Acest gest simbolic va fi o oportunitate excelentă pentru a reitera și dezvolta relația puternică de prietenie dintre cele două țări, va reafirma caracterul special și dinamic al parteneriatului dintre România și Republica Federală Germania și, în același timp, va pune în evidență contribuția esențială a Parlamentului României la consolidarea acestor relații esențiale pentru țara noastră”, au precizat deputații Ovidiu Victor Ganț și Silviu Vexler.

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor fi plătite înainte de Paște. Ministerul Muncii a făcut anunțul care reprezintă o veste bună pentru numeroși români.

În luna aprilie 2025, toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru Sărbătorile Pascale.

„Noi, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și instituțiile subordonate ne-am organizat pentru ca banii să ajungă la beneficiari cu câteva zile mai devreme, astfel încât românii să aibă timpul și resursele necesare pentru a-și pregăti în liniște sărbătorile”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Concret, vor fi plătite anticipat alocația de stat pentru copii, indemnizația de creștere a copilului, stimulentul de inserție, drepturile persoanelor cu dizabilități, alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA, alocația de plasament, indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC, ajutorul pentru susținerea familiei (VMI), ajutorul de incluziune (VMI), precum și alte drepturi.

O procedură birocratică a fost îndeplinită pentru o nouă autostradă pe litoralul românesc. Este vorba despre Alternativa Techirghiol care va avea 30,6 kilometri.
Autostrada ar trebui să fie gata în 48 de luni.

„Pas important pentru construcția unei noi autostrăzi: Alternativa Techirghiol (30,6 km)! CNAIR a transmis, la ANAP documentația de atribuire a contractului pentru proiectarea și execuția acestei autostrăzi, care prevede o perioadă de realizare de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni execuție)”, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, noua autostradă va asigura, prin nodul Cumpăna, legătura Autostrăzii București-Constanța (A2) și a Centurii Constanța (A4), cu sudul litoralului românesc (în apropiere de Mangalia) și va reprezenta o alternativă modernă la DN 39 (drum național foarte aglomerat în perioada sezonului estival).
Traseul Alternativei Techirghiol va facilita accesul la localitățile Agigea, Topraisar, Techirghiol, Eforie, Tuzla și 23 August.

România are, începând de joi, peste 1.091 km de autostradă și de drum expres. Este vorba despre drumuri aflate în circulație, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În prezent, sunt în implementare (proiectare și execuție) contracte pentru construcția a încă 729 km de drum de mare viteză. De asemenea, sunt lansate în licitație contracte pentru alți 203 km, precizează Sorin Grindeanu.

Premierul Marcel Ciolacu susține că extremismul, populismul și antisemitismul sunt pericolele cu care se confruntă Europa. Acestea se hrănesc din ignoranță și indiferență, a avertizat prim-ministrul.
Declarația a fost făcută cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

„În condițiile în care societățile actuale se confruntă din ce în ce mai mult cu tendințe de radicalizare și de antagonizare, a fi de partea dreptății și a respectării drepturilor omului devine o necesitate. Pericolele cu care se confruntă Europa astăzi: extremismul, populismul și antisemitismul se hrănesc tocmai din ignoranță și indiferență. Antisemitismul nu reprezintă doar o componentă tristă a secolului trecut, ci o realitate deosebit de periculoasă cu care ne confruntam și astazi, agravată de evenimentele recente și alimentată de grupurile extremiste”, a declarat Marcel Ciolacu.

În timpul ceremoniei, șeful Guvernului a mai declarat că va susține „educarea tinerei generații privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora”.
„Mă bucur că în acest an școlar tinerii au ocazia de a-și cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei <Istoria Evreilor. Holocaustul>, fapt ce nu ar fi fost posibil fără domnul deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre inițiatorii acestui demers. În încheiere, vă invit să aducem cu toții un pios omagiu tuturor celor care și-au pierdut via-ța în una dintre cele mai mari tragedii pe care omenirea le-a cunoscut. Ziua aceasta ne îndeamnă, an de an, să reflectăm asupra urmei lăsate de Holocaust, să cinstim memoria victimelor și să facem auzite mărturiile supraviețuitorilor”, a precizat Marcel Ciolacu

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat la inaugurarea terminalului Aeroportului Iași. Este un model de responsabilitate din partea administrației liberale, susține șeful PNL.
Evenimentul a avut loc marți.

„Am fost prezent astăzi la noul terminal T4 al Aeroportului Iași, construit într-un timp foarte scurt, care va avea o capacitate de 3,5 milioane de călători/an. Astfel, aeroportul din Iași va deveni al doilea din țară din perspectiva capacității de procesare a pasagerilor. Acest obiectiv s-a realizat prin munca și ambiția autorităților locale, cu sprijinul Guvernului.

Noul terminal este dovada vie a faptului că administrația liberală reușește să treacă de la ”vom face” la ”am făcut”. La Iași, s-a găsit soluția finanțării lucrărilor din fonduri europene, iar 85% din costul T4 este acoperit cu bani europeni. Planurile de interconectare ale Iașiului vor fi completate cu autostrăzile A7 și A8, care vor contribui la creșterea economiei locale”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL pune realizarea pe seama activității administrației iberale ieșene.
„Îi felicit pe președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, pe primarul Mihai Chirica și echipele lor și le mulțumesc tuturor pentru munca depusă. Acest proiect de succes este un model de angajament și de responsabilitate, așa cum vedem și în multe alte județe conduse de liberali, precum Suceava, Cluj, Bihor, Alba sau Sibiu”, a precizat liderul liberal.

Ministerul Mediului vrea să scape de sobele vechi și lansează „Rabla pentru sobe”. Programul a fost lansat de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Proiectul este supus dezbaterii publice. Potrivit ministrului. peste 50.000 de români vor primi cel mult 10.000 de lei pentru a-și înlocui sobele ineficiente, cu unele performante.
„Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru există tehnologii care pot crește randamentul la peste 80%”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Programul va reduce cheltuielile cu încălzirea și poluarea, mai susține Fechet. Costul unei sobe moderne va fi suportat de stat cu până la 70% din valoare, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Bugetul inițial este de 500 de milioane de lei, care acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe, adică 50 de sobe pentru o comună din județe vizate.
„Primăriile se înscriu prin AFM în program. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, persoanele fizice care doresc să înlșocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, scrie în proiectul ministerului.
Este vorba despere un program pilot care va fi utilizat în comunele din 28 de județe ale țării din zona montană, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.

Guvernul anunță că premierul Marcel Ciolacu va participa la Consiliul Național al Federației Sanitas. Întâlnirea are loc miercuri. Șeful Guvernului va încerca să aplaneze tensiunile din domeniu după ce sindicaliștii au amenințat cu declanșarea grevei.

Premierul Marcel Ciolacu participă la Consiliul Național al Federației Sanitas. Anunțul a fost făcut de Guvern.
Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, a amenințat cu declanșarea grevei generale în luna februarie. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de inechitățile legate de salarii.

Sindicaliștii erau nemulțumiți și de lipsa de personal din spitale. Recent, Guvernul a decis să deblocheze mii de posturi din unitățile medicale din întreaga țară. În total, în perioada următoare vor fi scoase la concurs peste 7.600 de posturi.

Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege prin care se înființează Schema de Certificare Voluntară „De Origine România - DOR". Concret, este vorba despre etichetarea produselor agroalimentare fabricate cu materii prime de bază de origine românească.

Unul dintre inițiatorii procedurii a făcut anunțul.

„În Comisia de Agricultură a fost discutat și aprobat proiectul de lege, printre inițiatorii căruia mă număr, privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară "De Origine România - DOR". Schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege”, a anunțat deputatul PNL Nicolae Giugea, pe Facebook.

Potrivit parlamentarului liberal, măsura va proteja patrimoniul gastronomic naţional. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie aprobat în plen.

Ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că le va interzice funcționarilor ministerului să ofere consultanță în privat. Este inacceptabil, șmecheria se încheie începând de azi, a spus Câciu.

Ministrul a dezvăluit că lucrează la o ordonanță prin care se vor stabili restricțiile pe care trebuie să le aibă un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale.

„Șmecheria se încheie începând de azi! Este inacceptabil ca unii functionari ai MIPE să aibă astfel de preocupari și să dea consultanță în privat, prevalându-se de o legislație mult prea permisivă, în loc să îsi vadă de atributiile pe care le au și pentru care sunt plătiți din bani publici. Ne vom despărți rapid de toti care nu înteleg ce înseamnă serviciul public”, a transmis, pe Facebook, Adrian Câciu.

Câciu a mai anunțat că în perioada următoare va prezenta Guvernului o ordonanță prin care se vor stabili clar care sunt regulile pe care trebuie să le respecte un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale.

Cele mai citite

Error: No articles to display