Casiana Pandaru

Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA. Anunțul a fost făcut miercuri, de la Palatul Victoria. Taxa va avea două valori de 21% și de 11%.

„Vom reașeza TVA la două cote. Cele două cote la care propunem reașezarea sunt de 11% și de 21%. La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Toate celelalte componente vor fi la cota de 21%”, a explicat Ilie Bolojan.

Domeniul HORECA va avea în acest an cotă redusă de TVA.
„Propunem ca și industria HORECA să rămână la acest nivel (...) În luna octombrie se va face o analiză... dacă încasările nu vor crește atunci și aceasta industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată”, a precizat Ilie Bolojan.

Noile măsuri au fost scoase în dezbatere publică și ar putea fi aprobate săptămâna viitoare de Guvern.

Membrii CSAT au stabilit că este necesară o abordare coordonată și fermă din partea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru a identifica și elimina rețelele de evaziune și fraudă fiscală. Ședința a avut loc luni, la Palatul Cotroceni.

Întâlnirea a fost condusă de către preşedintele României, Nicușor Dan. Una dintre problemele dezbătute a fost impactul evaziunii fiscale asupra securității economice a României.

„Membrii Consiliului au subliniat că evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră, care afectează bugetul de stat, slăbește capacitatea instituțiilor de a furniza servicii publice de calitate și creează inechitate între contribuabili. CSAT a stabilit că este necesară o abordare coordonată și fermă din partea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru a identifica și elimina rețelele de evaziune și fraudă fiscală”, a transmis Administrația Prezidențială.

Membrii CSAT au convenit că sunt imperative câteva direcții imediate: intensificarea controalelor, digitalizarea accelerată a sistemului fiscal și utilizarea tuturor instrumentelor legale pentru a recupera prejudiciile aduse statului român.
„De asemenea, premisa esențială a succesului în lupta cu evaziunea fiscală o constituie crearea unui cadru de reglementare și control articulat și coerent, cu mecanisme concrete de intervenție pentru instituțiile abilitate și norme de integritate profesională pentru angajați. În acest sens, Guvernul României, prin autoritățile publice cu competențe în domeniu, va lua măsurile necesare promovării acestui cadru normativ adecvat, inclusiv a unor prevederi pe componenta răspunderii penale, care să descurajeze atât comportamentul evazionist în sine, cât și activitatea de facilitare”, a precizat Administrația Prezidențială.

Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat că se deschide circulația pe drumurile de legătură ale Podului suspendat de la Brăila. Pe pod se circulă de doi ani, dar drumurile de legătură au rămas închise, deși sunt gata de mult timp. Deschiderea se poate face deoarece întreaga lucrare a fost recepționată de statul român, după remedierea tuturor problemelor tehnice.

Anunțul a fost făcut pe Facebook.

„Mâine (vineri, 27 iunie 2025), la ora 10.00, se deschide circulația și pe drumurile de legătură ale Podului suspendat de la Brăila! Se va putea circula inclusiv pe toți cei 19 km ai drumului de legătură Brăila – Jijila care va face conexiunea dintre Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila și județul Tulcea”, a scris Cristian Pistol.

De asemenea, se va deschide circulația pe pasajul CF Brăila - Galați, în lungime de 220 metri, a precizat șeful CNAIR.

Ion Iliescu, fost președinte al României, rămâne internat la terapie intensivă, a anunțat luni dimineața Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”.

„În legătură cu starea de sănătate a domnului Ion Iliescu, internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, precizăm următoarele: Pacientul este conștient, stabil cardiovascular, în continuare cu necesar de asistare minimă respiratorie și necesar de oxigen. Se menține internarea în secția de terapie intensivă pentru acordarea îngrijirilor medicale avansate sub supravegherea echipei medicale multidisciplinare”, a transmis spitalul.

Ion Iliescu, în vârstă de 95 de ani, este internat de două săptămâni, fiind diagnosticat cu cancer pulmonar.

Lucrările la prima pistă de bob suspendat din Parcul de Aventură din Pădurea Gârboavele sunt aproape de final. Peste 80% din structură este deja realizată, iar stâlpii stației de întoarcere au fost montați cu succes, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În curând, vor începe lucrările și la a doua pistă, cu pernă magnetică, unică în regiunea de sud est. Elementele structurale pentru această pistă au ajuns la Galați, astfel că montajul va demara în scurt timp.
În paralel, se apropie de finalizare și lucrările la cele două piste de mountain-bike – una destinată familiilor și una cu un grad de dificultate mai ridicat, pentru cei în căutare de adrenalină.

Nu în ultimul rând, constructorii pregătesc terenul și pentru celelalte zone de agrement din cadrul acestui proiect – locuri de joacă, spații de relaxare și un amfiteatru în aer liber, ideal pentru evenimente culturale și recreative în mijlocul naturii.
„Grație acestei investiții, în valoare de 15 milioane de lei, Pădurea Gârboavele va deveni destinația ideală pentru distracție, sport și relaxare”, a precizat Costel Fotea.

Reprezentanții sindicatelor și președintele României, Nicușor Dan, s-au întâlnit luni dimineață la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre măsurile fiscale concepute de viitoarea guvernare.

Părțile au discutat despre măsurile fiscale propuse de partide și impactul acestora asupra salariaților și a sectoarelor esențiale din economie.

Sindicaliștii militează pentru „protejarea lucrătorilor din societăți comerciale cu capital majoritar de stat și din sectorul bugetar, aflate sub presiune în contextul reformelor propuse.” Liderii de sindicat au prezentat argumentele privind poziția lor utilizând „expertiza în politici macroeconomice și bugetare.”

La întâlnirea cu președintele Nicușor Dan au participat lideri de la Cartel Alfa, Blocul Național Sindical, CNSLR – Frăția, Meridian și Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

Parlamentarii o cheamă la explicații pe președinta ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru. Asta în urma unei solicitării formulate de deputatul USR Cezar Drăgoescu.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a aprobat chemarea în Parlament a președintei ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru. Aceasta va trebui să ofere explicații cu privire la pierderile uriașe provocate de evaziunea fiscală și colectarea deficitară a taxelor.

Solicitarea deputatului USR a fost adoptată cu 21 de voturi „pentru” și o singură abținere. Data la care va fi chemată președinta ANAF va fi stabilită ulterior.

„Este un pas important în direcția asumării responsabilității. Doamna Cîrciumaru trebuie să vină în fața Parlamentului și să răspundă la întrebări concrete: de ce nu funcționează controalele fiscale și ce măsuri s-au luat – dacă s-au luat – după publicarea raportului devastator al Curții de Conturi. Într-o instituție cheie pentru colectarea banilor publici, tăcerea e inacceptabilă”, a explicat Cezar Drăgoescu.

Președintele României, Nicușor Dan și Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, merg, marți, la Centrul de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu. Programul a fost anunțat de Administrația Prezidențială.

Președintele Nicușor Dan are programată, marți, de la ora 10.20, o vizită la Centrul de Instruire Întrunită „Getica”. Șeful statului român va fi însoțit de Majestatea Sa Felipe al VI-lea, Regele Spaniei.

Monarhul spaniol este primul șef de stat care vizitează România, după ce Nicușor Dan a devenit președinte. Regele a ajuns în România luni seara.

Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz de la Roșcani va fi restaurată cu fonduri europene. Investiția în valoare de un milion de euro va fi realizată în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Galați, realizat în cooperare cu parteneri din Raionul Cahul (Republica Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos

„Consiliul Județean a preluat în administrare Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz, ridicată la Roșcani – parte integrantă a celui mai amplu complex monumental din județ – cu scopul de a identifica soluții pentru a-i reda strălucirea de altădată. Împreună cu partenerii din Raionul Cahul, Republica Moldova, și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, am reușit să obținem o finanțare europeană de peste un milion de euro, pentru a consolida, restaura și pune în valoare întregul complex monumental de la Roșcani”, a explicat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Realizată de sculptorul Gheorghe Turcu, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost inaugurată în anul 1976, pentru a marca patru secole de la bătălia în care voievodul moldovean și-a pierdut viața, apărând cu vitejie pământul țării în fața cotropitorilor otomani.

Atât soclul statuii, cu o înălțime de 6 metri, cât și statuia propriu-zisă, cu o înălțime de 4,5 metri, vor fi expertizate și restaurate. De asemenea, va fi refăcut întregul complex istoric, ce cuprinde o amplă platformă cu două terase, dar și o scară monumentală cu 28 de trepte.

Proiectul mai vizează promovarea patrimoniului istoric și cultural de pe ambele maluri ale Prutului, organizarea de cursuri de istorie pentru elevi, precum și derularea unor acțiuni care să pună în valoare potențialul turistic al regiunii.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță aprobarea proiectului de reorganizare a Ministerului Energiei. Pe listă sunt reorganizarea profundă, reducerea de 25% a cheltuielilor salariale și economii de peste 10 milioane lei anual.

Ministerul Energiei implementează integral măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, asumate la nivel guvernamental, așa cum a anunțat încă din luna ianuarie. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de guvern de joi, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali, și vizează o administrație publică mai suplă, mai eficientă și mai aproape de interesul cetățeanului.

Această reorganizare nu este doar o ajustare tehnică, ci o schimbare de viziune asupra modului în care trebuie să funcționeze instituțiile statului. Într-un context în care presiunile bugetare sunt reale și în creștere, Ministerul Energiei susține că răspunde cu fapte, nu cu promisiuni, devenind un model de responsabilitate și reformă administrativă.

„Am spus că facem reformă și o facem, așa cum am promis. Fără scuze, fără amânări. Reorganizarea Ministerului Energiei este dovada că statul poate să strângă cureaua, exact cum o face fiecare român în vremuri grele. Este o chestiune de bun simț și de respect ca, înainte să cerem cetățenilor și companiilor să facă economii, să dăm acest exemplu dinspre sectorul public. Am redus drastic funcțiile de conducere, cu o treime, am eliminat posturi de execuție și am simplificat structura administrativă. Rezultatul? Un minister mai suplu, mai eficient și mai hotărât să livreze rezultate. Facem economie de peste 10 milioane lei anual și arătăm că performanța în administrație nu înseamnă birocrație, ci responsabilitate”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, România are nevoie de o administrație publică orientată către performanță și eficiență.
„Reorganizarea Ministerului Energiei este un angajament respectat și o dovadă că putem face mai mult cu mai puține resurse, dacă există voință politică și curaj administrativ. Prin aceste măsuri, dovedim că reforma este posibilă și că statul poate deveni mai eficient, fără să afecteze funcționarea sa esențială. Ministerul Energiei va continua să livreze rezultate concrete, în ciuda reducerilor de personal, pentru că ne bazăm pe profesionalismul și implicarea celor care rămân în slujba cetățenilor. Mai mult, am dat ocazia oamenilor performanți să rămână și să fie recunoscuți pentru munca lor. Un funcționar public care nu își face treaba generează frustrare și demotivare în rândul colegilor săi care vor să performeze. De aceea, sunt convins că vom reuși să facem, ca minister, mai mult bine cu mai puține resurse. Menționez și ca Ministerul Energiei era, chiar dinainte de această reorganizare, unul dintre cele mai suple ministere din arcul guvernamental. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la efortul de reorganizare, deloc simplu în contextul actual, precum și Prim-ministrului interimar Cătălin Predoiu, care a aprobat astăzi în ședința de guvern propunerea noastră de act normativ,” a mai spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Reduceri semnificative prin reorganizare: cifre și impact concret
În urma reorganizării, din totalul actual de 393 de posturi, Ministerul Energiei va desființa 91 de poziții, adică o reducere de 23% din personal. Aceasta include:
● 1 post vacant de demnitar (secretar de stat)
● 2 posturi vacante aferente cabinetului acestuia
● 72 de posturi vacante, dintre care:
○ 1 post de înalt funcționar public (secretar general adjunct)
○ 6 posturi de funcții publice de conducere
○ 63 posturi de execuție (funcții publice)
○ 2 posturi de personal contractual de execuție

● 16 posturi ocupate, dintre care:
○ 9 funcții publice de execuție
○ 7 posturi de personal contractual
De la anunțul reorganizării ministerului energiei în luna ianuarie a.c., un număr de alte 24 de persoane au plecat voluntar din cadrul instituției, iar posturile rămase vacante în consecință sunt acum desființate.
Reducerea funcțiilor de conducere este de 35%, iar cheltuielile salariale ale instituției vor scădea cu 25% – ceea ce înseamnă economii de peste 10 milioane de lei anual.
Reorganizarea nu vizează doar reducerea de posturi, ci și optimizarea activității interne. Structurile administrative redundante au fost eliminate, iar procesele de lucru au fost revizuite pentru a crește eficiența și transparența, a precizat Ministerul Energiei.

Cele mai citite

Error: No articles to display