Alexandra Dobre

Peste 300 de copii au pătruns în lumea roboticii la Biblioteca Estivală din Galați. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Galați și Biblioteca „V.A. Urechia”

Peste 300 de copii și adolescenți au descoperit, săptămâna aceasta, cât de distractivă poate fi știința. La Biblioteca Estivală din Grădina Publică, aventura cunoașterii s-a împletit perfect cu joaca, robotica și creativitatea.

Invitați de Consiliul Județean Galați și Biblioteca „V.A. Urechia”, cei mici au explorat lumea tehnologiei alături de tinerii talentați de la cluburile de robotică „RoSophia”, „Seramitae” & „Seramitae Novus”, „Republic of Danube” și „ByteForce” – adevărați ambasadori ai inovației din Galați!

„Demonstrațiile spectaculoase, atelierele interactive și competițiile între roboți i-au încântat pe cei prezenți. Le mulțumim tuturor pentru energie, implicare și inspirație! Felicitări și vacanță frumoasă, plină de descoperiri”, a fost mesajul lui Costel Fotea.

Poșta Română vrea să cumpere o flotă auto pentru a îmbunătăți serviciile de curierat din țară. Poșta organizează licitație pentru a achiziționa mașini noi. Valoarea estimată a investiției se ridică la peste 25 de milioane de lei. fără TVA.

„Compania Națională Poșta Română își continuă strategia de modernizare printr-o nouă investiție semnificativă în flota auto, menită să crească eficiența serviciilor de curierat și să asigure un transport mai sigur și mai rapid”, scrie într-un comunicat al companiei.
Valoarea estimată a investiției este de 25.380.018 de lei fără TVA. Cu acești bani, compania intenționează să cumpere 24 de camioane, cu o capacitate de 18–20 tone, dar și 12 remorci de 18 tone, care vor fi folosite pentru transportul coletelor.

Flota auto va fi cumpărată în leasing, pe o perioadă de doi ani. Vehiculele vor avea polițe CASCO valabile patru ani, dar și asigurare RCA pentru primul an.
Anunțul de participare la licitație a fost publicat, iar ofertele sunt așteptate până pe 11 august.

Ministerul Apărării Naționale a supus consultării publice și consultării preliminare interinstituționale două proiecte de Hotărâri de Guvern privitoare la înzestrarea armatei române.
Primul proiect vizează „Hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare Sistem armament individual tip NATO – SAI, aprobat de CSAT în martie 2025.”

Conform MApN, comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă națională ale Parlamentului au hotărât să transmită către MApN „aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire” aferente programului de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” – SAI, în şedința comună din data de 20.04.2021.
Al doilea proiect se numește „Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente etapei I a programului de înzestrare Mașina de Luptă a Infanteriei, pe șenile – MLI, adoptat de CSAT în martie 2025”.

Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă națională ale Parlamentului au hotărât să să transmită către MApN „aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire” a contractelor de achiziție aferente programului de înzestrare, Mașina de luptă a infanteriei, pe şenile" – MLI, în şedința comună din data de 03.04.2023.
Cele două programe prevăzute în proiectele de Hotărâre de Guvern asigură achiziția de echipamente noi adaptate provocărilor actuale de securitate, cerințelor operaționale și standardelor de interoperabilitate cu celelalte state membre NATO și UE, a explicat MApN.

Soluția propusă pentru programul de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” constă în achiziția competitivă a peste 200.000 de produse SAI, în 6 configurații, care vor intra în dotarea tuturor structurilor din Armata României. Contractul se va derula pe o perioadă de 6 ani.
Totodată, Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI, se va produce în varianta de bază și 4 tipuri de derivate, în număr de 246 produse. Durata contractului multianual este de 8 ani.

Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacități de asamblare, integrare, testare și asigurarea mentenanței tehnicii și produselor menționate.
După aprobarea acestor Hotărâri de Guvern, urmează a se finaliza documentația de atribuire în vederea inițierii procedurii de achiziție, prin Direcția generală pentru armamente (DGArm), în calitate de autoritate contractantă, a precizat MApN.

Ministrul Economiei și Digitalizării, Radu Miruță a anunțat că directorul Incertrans, care avea un salariu de 53.910 lei, i-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei.
Decizia a fost comunicată joi.

„Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei. Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”, a transmis Radu Miruță.

Miruță mai spune că decizia este de bun simț și anunță evaluări serioase.
„Salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă", a precizat ministrul Economiei.

Ministerul Finanțelor a lansat luni, 7 iulie, cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din acest an, care oferă persoanelor fizice o nouă oportunitate de economisire în condiții avantajoase.

Astfel, în perioada 7 iulie – 1 august 2025, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 7%, 7,50%, respectiv, 7,90%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Când și unde pot fi cumpărate titlurile de stat
Între 7 iulie – 30 iulie 2025, prin platforma Ghișeul.ro;
Între 7 iulie – 31 iulie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
Între 7 iulie – 1 august 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
Între 7 iulie – 31 iulie 2025 în mediul urban și 7 iulie – 30 iulie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anualã și se plãtește la datele de platã prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul

Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia sunt publicate pe website MF la secțiunea Titluri de stat și pe website C.N. Poșta Românã S.A.
Reamintim cã începând cu luna martie a.c., Ministerul Finanțelor a lansat prima ediție în care cetãțenii români care au cont pe platforma Ghișeul.ro și dețin un card de debit au avut posibilitatea de a achiziționa online titluri de stat, la doar un click distanță.

Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, anunță că s-a făcut un pas decisiv pentru construcția primului lot al autostrăzii Craiova – Filiași. Este vorba despre proiectarea și execuția a șoselei de 10 km care va fi folosită ca variantă ocolitoare pentru zona de nord a municipiului Craiova.

Asocierea turco-română are la dispoziție 10 luni pentru perioada de proiectare și 24 de luni pentru faza de execuție (total 34 de luni) pentru construcția lotului 1, în lungime de 10,3 km, care va funcționa și ca variantă ocolitoare pentru zona de nord a municipiului Craiova.
Contractul, în valoare de 1,426 miliarde lei (fără TVA), este finanțat prin Programul Transport PT 2021 - 2027.
Pe traseu vor fi construite inclusiv:
- 1 nod rutier (Craiova Nord), care va asigura conexiunea cu DN65F,
- 1 pasaj (peste DEx12),
- 2 viaducte (peste nodul Valea Ursoaia),
- 2 parcări de scurtă durată (dotate cu câte 8 locuri destinate încărcării autoturismelor electrice).
Contractul pentru construcția acestui nou lot de autostradă va putea fi semnat în curând, dacă nu vor fi depuse contestații.
Drumul de mare viteză Craiova - Târgu Jiu (110 km) este compus din 6 loturi. Între Craiova și Filiași drumul va avea profil de autostradă iar între Filiași și Târgu Jiu, drumul va avea profil de Drum Expres. Lotul 4 al acestui proiect va face translația de la profilul de autostradă la cel de drum expres.

Cea mai mare statuie din județul Galați va fi reabilitată cu fonduri europene. Este vorba despre suma de un milion de euro care va fi folosită pentru refacerea complexului monumental de la Roșcani cu celebra statuie a lui Ioan Vodă cel Viteaz.

Consiliul Județean Galați va reabilita complexul monumental de la Roșcani. CJ Galați a preluat în administrare Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz, ridicată la Roșcani -parte integrantă a celui mai amplu complex monumental din județ –cu scopul de a identifica soluții pentru a-i reda strălucirea de altădată.

„Trebuie să ne cunoaștem trecutul, să fim conștienți de valorile culturale și istorice ale județului Galați și să fim mândri, mai ales tinerele generații, de rolul pe care înaintașii noștri l-au avut în destinul acestei țări. Împreună cu partenerii din Raionul Cahul, Republica Moldova, și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, am reușit să obținem o finanțare europeană de peste un milion de euro, pentru a consolida, restaura și pune în valoare întregul complex monumental de la Roșcani”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Realizată de sculptorul Gheorghe Turcu, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost inaugurată în anul 1976, pentru a marca patru secole de la bătălia în care voievodul moldovean și-a pierdut viața, apărând cu vitejie pământul țării în fața cotropitorilor otomani.

Atât soclul statuii, cu o înălțime de 6 metri, cât și statuia propriu-zisă, cu o înălțime de 4,5 metri, vor fi expertizate și restaurate.
De asemenea, va fi refăcut întregul complex istoric, ce cuprinde o amplă platformă cu două terase, dar și o scară monumentală cu 28 de trepte.

Proiectul mai vizează promovarea patrimoniului istoric și cultural de pe ambele maluri ale Prutului, organizarea de cursuri de istorie pentru elevi, precum și derularea unor acțiuni care să pună în valoare potențialul turistic al regiunii.

ANCOM anunță că UE facilitează accesul cercetătorilor la date în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.

Miercuri, printr-o inițiativă în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), Comisia Europeană vine în sprijinul cercetătorilor agreați pentru că aceștia să acceseze datele interne ale platformelor online și motoarelor de căutare foarte mari (VLOP și VLOSE). Aceste noi norme vor facilita cercetarea independența a riscurilor sistemice din cadrul Uniunii Europene și a măsurilor de atenuare a acestora.

Printr-un act delegat, Comisia clarifica modul în care VLOP și VLOSE ar trebui să pună date la dispoziția cercetătorilor agreați și detaliază condițiile juridice și tehnice pentru accesul la date. Actul delegat instituie, de asemenea, un nou portal online de acces la date DSA, unde cercetătorii pot găsi informații și pot comunica cu reprezentanții VLOP, VLOSE și ai coordonatorilor pentru servicii digitale (DSC).
Potrivit ANCOM, cercetătorii trebuie să obțină statutul de cercetători agreați de la coordonatorul serviciilor digitale din țară de stabilire a VLOP sau VLOSE la datele căruia intenționează să aibă acces. Pe 27 iunie, Comitetul european pentru servicii digitale a reafirmat intenția că DSC-urile să coopereze în continuare pentru a implementa uniform procedurile de acordare a statutului de cercetător agreat și de asigurare a accesului la date.

Parlamentul European și Consiliul au la dispoziție trei luni pentru a examina actul delegat, care va intră în vigoare la sfârșitul acestei perioade, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial. Primii cercetători își vor putea depune solicitarea de a accesa datele interne ale VLOP și VLOSE după publicarea acestuia în Jurnal.
Această reglementare completează obligația prevăzută deja în Regulamentul privind serviciile digitale, respectiv aceea că VLOP și VLOSE să ofere cercetătorilor acces la datele accesibile publicului în interfețele lor online, precizează ANCOM.

Ministerul Finanțelor a anunțat că între 4 și 11 iulie va lansa a șasea ediție a Programului FIDELIS, care aduce randamente atractive la titlurile de stat în lei și euro, și introduce pentru prima dată o tranșă specială în euro dedicată donatorilor de sânge, cu dobânzi preferențiale de până la 8,25%.

Noua ediție FIDELIS oferă investitorilor posibilitatea de a subscrie în titluri de stat denominate atât în lei, cât și în euro, prin intermediul băncilor partenere (BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale, Alpha Bank și TradeVille în parteneriat cu Libra Bank) și cu listare pe Bursa de Valori București.

Programul 2025 continuă să demonstreze încrederea românilor în aceste instrumente financiare, cu o sumă totală investită de peste 10,74 miliarde lei de la începutul anului, în cadrul a peste 115.000 de ordine de subscriere, susțin organizatorii.

Un element inedit este tranșa specială dedicată donatorilor de sânge, care pot beneficia de titluri de stat în euro, cu o dobândă de 4,40% pe o maturitate de 2 ani, pe lângă tranșa în lei cu dobândă de 8,25%. De asemenea, pragul minim de subscriere pentru donatori a fost redus semnificativ, de la 5.000 lei la 500 lei, cu un plafon maxim de 100.000 lei.

Hidroelectrica a anunțat că a fost atribuit contractul privind realizarea „la cheie” a obiectivului - sistem flotant de panouri fotovoltaice în cadrul „Proiectului Pilot Nufărul”.
Proiectul reprezintă un pas important în strategia companiei de diversificare a surselor de energie regenerabilă și de utilizare eficientă a infrastructurii existente, transmit cei de la Hidroelectrica.

Achiziția publică a fost inițiată prin licitație deschisă, având o valoare estimată de 47.204.008,25 lei fără TVA. La procedură au depus oferte doi operatori economici, iar criteriul de atribuire a fost „cel mai bun raport calitate-preț”.
Oferta declarată câștigătoare, „în valoare de 39.250.000,00 lei fără TVA, aparține WALDEVAR ENERGY, care va beneficia de sprijinul subcontractanților și terților susținători: MARINE RESEARCH, SC DHI-SW PROJECT SRL și MAKOR ENERGY SOLUTIONS.” Termenul de implementare a proiectului este de 14 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 10 luni.

Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de amplasare panouri fotovoltaice flotante din cadrul Hidroelectrica.
Scopul investiției pentru „Sistem flotant panouri fotovoltaice - proiect pilot NUFĂRUL” este realizarea unei noi capacităţi de producere de energie electrică prin intermediul unei centrale electrice foltovoltaice cu amplasare pe luciul apei pe unul din lacurile de acumulare aflate în administrarea SPEEH Hidroelectrica SA.

Obiectivele urmărite prin realizarea unei centrale electrice fotovoltaice (CEF) flotantă sunt legate de:
• Realizarea unei capacități suplimentare de producție a energiei electrice din sursă regenerabilă;
• Diversificarea portofoliului de producție Hidroelectrica;
• Valorificarea potențialului luciului de apă al lacurilor de acumulare;
• Eficientizarea modului de exploatare și de valorificare a energiei electrice produse ca urmare a sinergiei dată de utilizarea capacității de producție solare cu cea hidro din amplasament;
• Acumularea de know-how privind realizarea și exploatarea capacităților solare;
• Replicarea conceptului și a soluțiilor utilizate în cadrul prezentului proiect în celelalte amenajări hidroenergetice.

Centrala fotovoltaică flotantă se va amplasa în zona de sud a României, în județul Olt, pe lacul de acumulare care deservește Centrala Hidroelectrica Ipotești, aflat în exploatarea Hidroelectrica.
Sunt avute în vedere lucrări de execuție „la cheie” a obiectivului de investiție, care includ: proiectarea tehnică, achiziția echipamentelor, realizarea lucrărilor de montaj și instalare, testare și punere în funcțiune.
Sistemul fotovoltaic constă în panouri fotovoltaice de 620 Wp, invertoare de 100 kW şi optimizoare de energie, putere totală instalata în panouri de 10 MW și energia produsă de circa 13,4 GWh/an. Racordarea la Sistemul Energetic Național se va face prin intermediul a 4 posturi de transformare cu racordare în stația electrică a Centralei Hidroelectrice Ipotești, existente.
Lucrările în sine au în vedere:
• Instalarea de panouri fotovoltaice bifaciale cu rezistență la umiditate ridicată;
• Realizarea de structuri modulare din HDPE (polietilenă de înaltă densitate) sau soluții inovatoare sustenabile;
• Soluții de ancorare pentru stabilizare și adaptare la variațiile nivelului apei;
• Configurație electrică;
• Invertoare și sistem de cablare optimizat pentru reducerea pierderilor;
• Soluția integrării cu rețeaua națională;
• Automatizare și monitorizare.

Cu o bogată experiență în domeniul exploatării centralelor de producere a energiei electrice, personalul tehnic al beneficiarului va fi implicat atât în faza de implementare, cât și în faza de operare tehnică, fapt extrem de important pentru funcționarea corespunzătoare a centralei fotovoltaice.
Compania își reafirmă astfel angajamentul față de promovarea energiilor regenerabile și modernizarea infrastructurii de producție, în linie cu strategia națională de tranziție către o economie verde și sustenabilă.

Cele mai citite

Error: No articles to display